Witlox Brandveiligheid alleenrecht voor vonkenblusinstallaties in de BeNeLux

Witlox Brandveiligheid is een samenwerking aangegaan met het kwalitatief hoogstaande bedrijf T&B Electronic en heeft het alleenrecht voor vonkendetectie en vonkenblussystemen van haar in de BeNeLux. Dit Duitse bedrijf uit Alfeld dat wereldwijd vonkdetectiesystemen ontwikkelt en produceert breidt zo haar activiteiten uit. Directeur Joric Witlox over T&B Electronic: “wij gaan áltijd voor kwaliteit. Mijn motto “we doen het goed of we doen het niet” sluit aan bij de werkwijze van T&B electronic. Wij hebben ze inmiddels leren kennen als een professionele correcte partij, die écht hun vak verstaan en geen concessies doen aan kwaliteit, service en veiligheid. Het ‘Made in Germany’ is nog helemaal waar bij dit bedrijf.”

Overigens werkt Witlox Brandveiligheid niet als tussenpersoon maar als vertegenwoordiger voor T&B Electronic. T&B Electronic Duitsland doet zelf de projectering van de installatie, calculatie en montage. Klanten doen dus feitelijk direct zaken met de fabrikant waarbij op die manier ook voldaan kan worden aan de (zware) eisen van VdS 2106 richtlijn voor vonkendetectie en vonkenblussing.

Over het systeem:

Eén vonk legt de productie stil

Wat als een vonk een productieproces binnendringt? Eén vonk kan een brand of stofexplosie veroorzaken en daarmee de voortgang van een productieproces volledig stil leggen. Een groot risico dus voor de continuïteit van productiebedrijven. Faillissementen na brand – Het risico op faillissement na brand is serieus. Gemiddeld gaat 50% van de bedrijven binnen twee jaar na brand failliet (Bron: faillissementsdossier.nl – 18 mei 2015). In April 2019 verscheen er een artikel over vonkendetectie in een vakblad. Publicatie Vonkenblussysteem

Hoe is dit met vonkdetectie te voorkomen?

De beste beveiliging is: voorkomen dat er ontstekingsbronnen zijn, vonken ontstaan. Onderhoud van machines en een schone productieomgeving zijn daarom belangrijk. Ondanks dat is brand soms niet te voorkomen en ontstaan toch vonken door materiaalverontreiniging of machinebewerkingen zoals zagen, polijsten, drogen, malen, roosteren. Door vonken zijn stofexplosies of branden in filters of silo’s dan niet meer te voorkomen. Tijdig opsporen (detecteren) en blussen van vonken voorkomt levensgevaarlijke situaties en grote schade in bijvoorbeeld pneumatische- en mechanische transportsystemen, filters en silo’s.

T&B vlamdetectie helpt

Mogelijke aanleidingen van een brand of stofexplosie zijn er veel. Dit kan ontstaan bij verschillende soorten van transport zoals; bulk, transportbanden, en diverse transportsystemen in de industrie en in bedrijfsprocessen; drogen, roosteren, schuren, polijsten, malen, ijzer gieten en nog veel meer in de maakindustrie. De ‘vonk’ die alles op zijn geweten kan hebben is weer een andere zaak. Misschien is ‘ontstekingsbron’ een beter woord maar we houden het maar op ‘vonk’. Deze kan komen door bijvoorbeeld losse hete deeltjes, storing, broei, frictie of oververhitting. Er zijn daarom veel verschillende ‘soorten vonken’. Ieder heeft eigen karakteristieken die door detectoren herkend moeten worden. Onze detectoren kunnen als geen ander ‘vonken’ herkennen. Een specialiteit van ons.

In donkere ruimten (leidingen) en/of in sterk vervuilende systemen. Wij hebben namelijk systemen om ook in moeilijke en extreme omstandigheden de detectoren schoon te houden. Daarnaast hebben we ook detectoren die juist heel goed functioneren bij daglicht. Er zijn bijvoorbeeld ook ‘vonken’ (ontstekingsbronnen) die niet branden of gloeien maar wel een enorme energie hebben. Ook deze aan onze T&B detectoren.

T&B vonkenblussing 10 keer beter

Water heeft een koelende eigenschap waarmee warmte wordt onttrokken. Het water zelf sluit de vonk af waardoor er geen zuurstof bij kan. Als water verdampt door de hitte en stoom wordt zal dit zuurstof verdringen waardoor een brand geblust wordt. Het beste is om voldoende koelend water en stoom te hebben. T&B vonkendetectoren kunnen dat. De T&B mondstukken of te wel blusnozzles spuiten water in een fractie van een seconde onder een druk van 5 bar naar de vonk. Dit is een soort lagedruk watermistsysteem. Met deze manier van blussen is de reactieoppervlakte groter en de verdampingsenergie 10 keer beter dan met normale sprinklerachtige blussystemen. Een lagedruk watermistsysteem is dus vele malen effectiever.

Wettelijke eisen

In directe zin zijn er geen wettelijke eisen voor vonkenblusinstallaties. In indirecte zin zeer zeker wel!

De NEN-EN 12779, ‘Veiligheid van houtbewerkingsmachines – Vast opgestelde installaties met afzuigsystemen voor zaagsel en spaander – Veiligheidseisen’, van december 2015 stelt zoals duidelijk is eisen aan de veiligheid. Het wettelijk kader waaraan je moet voldoen ontstaat hiermee in de zin van Arbo- en Arab eisen. Concreet: Er zal niemand handhaven of je wel aan deze NEN-EN norm hebt voldaan maar mocht er een incident hebben plaatsgevonden waarbij de veiligheid van medewerkers of bezoekers in het geding is dan heb je een probleem als je niet aan deze norm voldoet. Zie verder onze kennisbank onder ‘NEN-EN 12779’ voor meer informatie.

Verzekering

Onze vonkenblusinstallaties, ook wel vlammenmelders, of vonkenvangers genoemd, voldoen aan de richtlijn van de Vereniging van Schadeverzekeraars (VdS 2016). Dit houdt onder meer in dat we voldoen aan de zware eisen die gesteld worden aan componenten, projectering, installatie, onderhoud en documentatie. Zoek in onze kennisbank op VdS 2106 voor meer informatie.

Installatie moet bijvoorbeeld gebeuren met onderbouwing van de engineering van je installatie zoals zones en hydraulische berekeningen. Het onderhoud mag alleen door erkende installateurs en op regelmatige tijdstippen plaatsvinden om te worden geregistreerd. Alleen op deze manier zullen schadeverzekeraars en jij de zekerheid hebben dat de installatie werkt. In Nederland en België  levert, installeert en onderhoudt T&B alle installaties zelf.

Organisatie

T&B is 35 jaar (1984) gespecialiseerd in vonkdetectie en blussystemen. Het is haar core business. Na het produceren en wereldwijd installeren van 30.000 systemen weten wij als geen ander waar het over gaat. T&B produceert en ontwikkelt zelfstandig alle systemen in Duitsland met volledige aandacht op kwaliteit en doet de term ‘Made in Germany’ eer aan. Witlox Brandveiligheid is ruim 25 jaar actief in brandveiligheid. We hebben ruime ervaring met installatie van brandpreventie systemen en gaan met T&B onze activiteiten aanzienlijk uitbreiden. Omdat T&B hiermee als enige producent een volledig eigen organisatie heeft in de BeNeLux is het zeker dat de juiste specialisten jouw bedrijf op een deskundige manier van dienst zijn.

Voor meer informatie:

T&B Nederland: T 085 – 8772174 of E witlox@tbelectronic.nl  of kijk op www.tbelectronic.nl

Éteindre les étincelles? Nous parlons français – Funkenlöschung? Wir sprechen Deutsch – Spark extinguishing? We speak English

Liever of noodzakelijk rechtstreeks contact met hoofdkantoor Duitsland? T +49 5181 8552 50 of E schwertfeger@tbelectronic.de