Meierijstad 1 februari 2018
Witlox Brandveiligheid verwerft alleenrecht voor vonkenblusinstallaties in de BeNeLux en is een samenwerking aangegaan met het kwalitatief hoogstaande bedrijf T&B Electronic. Dit Duitse bedrijf uit Alfeld dat wereldwijd vonkendetectiesystemen ontwikkelt en produceert breidt zo haar activiteiten in Nederlandstalige landen uit. Joric Witlox over T&B: “wij gaan áltijd voor kwaliteit. Mijn motto “we doen het goed of we doen het niet” sluit aan bij de werkwijze van T&B electronic. Wij hebben ze leren kennen als een professionele correcte partij, die écht hun vak verstaan geen concessies doen aan kwaliteit, service en veiligheid. Het ‘Made in Germany’ is nog helemaal waar bij dit bedrijf.”

Eén vonk legt de productie stil
Wat als een vonk een productieproces binnendringt? Eén vonk kan de voortgang van een productieproces volledig stil leggen en is daarmee een bedreiging voor de voortzetting van productiebedrijven. Als er tijdens productieprocessen kleine materiaaldeeltjes geproduceerd worden of vrij komen, ontstaat een risico op brand.
Faillissementen na brand – Het risico op faillissement na brand is serieus. Gemiddeld gaat 50% van de bedrijven binnen twee jaar na brand failliet (Bron: faillissementsdossier.nl – 18 mei 2015).

Hoe is dit met vonkdetectie te voorkomen?
De beste beveiliging is te voorkomen dat er ontstekingsbronnen zijn. Onderhoud van machines en een schone productieomgeving zijn belangrijk. Ondanks dat is brand soms niet te voorkomen en ontstaan toch vonken door materiaalverontreiniging of machinebewerkingen zoals zagen, polijsten, drogen, malen, roosteren. Door vonken zijn stofexplosies of brand in filters of silo’s dan niet meer te voorkomen. Tijdig opsporen en het blussen van vonken voorkomt levensgevaarlijke situaties en grote schade in bijvoorbeeld pneumatische- en mechanische transportsystemen.

T&B vonkendetectie helpt
Mogelijke aanleidingen van een brand of stofexplosie zijn er veel. Dit kan ontstaan bij verschillende soorten van transport zoals; bulk, transportbanden, en diverse transportsystemen in de industrie en in bedrijfsprocessen; drogen, roosteren, schuren, polijsten, malen, ijzer gieten en nog veel meer in de maakindustrie… De ‘vonk’ die alles op zijn geweten kan hebben is weer een andere zaak. Misschien is ‘ontstekingsbron’ een beter woord maar we houden het maar op ‘vonk’ Feitelijk betekent ‘vonk’ namelijk ‘brandend of gloeiend deeltje’. Dit kan komen door bijvoorbeeld losse hete deeltjes, storing, broei, frictie of oververhitting. T&B detectoren kunnen als geen ander deze oplichtende vonken herkennen in donkere ruimten (leidingen), ook als ze geplaatst worden in sterk vervuilende systemen. T&B Electronic heeft systemen om ook in moeilijke en extreme omstandigheden de detectoren schoon te houden en ook melders die aangeven dat de detectoren tóch vervuild raken. Daarnaast heeft T&B detectoren die heel goed functioneren bij daglicht. Er zijn ook ontstekingsbronnen die niet branden of gloeien maar wel een enorme energie hebben. Deze zullen ook opgespoord moeten worden en ook dit ontkomt niet aan onze T&B detectoren.

T&B blussing 10 keer beter.
Water heeft een koelende eigenschap waarmee warmte wordt onttrokken. Het water zelf sluit de vonk af waardoor er geen zuurstof bij kan Als water verdampt door de hitte en stoom wordt zal dit zuurstof verdringen waardoor ook een brand geblust wordt. Het beste is om voldoende koelend water en stoom te hebben. T&B vonkendetectoren kunnen dat.
De T&B mondstukken of te wel blusnozzles spuiten water in een fractie van een seconde onder een druk van 5 bar naar de vonk. Dit is een soort lagedruk watermistsysteem. Met deze manier van blussen is de reactieoppervlakte groter en de verdampingsenergie 10 keer beter dan met normale sprinklerachtige blussystemen. Een lagedruk watermistsysteem is dus vele malen effectiever.

Verzekering
De vonkenblusinstallaties van T&B voldoen aan de richtlijn van de Vereniging van Schadeverzekeraars (VdS 2016). Dit houdt onder meer in dat er zware eisen gesteld worden aan componenten, installatie, onderhoud en documentatie. Installatie moet bijvoorbeeld gebeuren met onderbouwing van de engineering van uw installatie zoals zones en hydraulische berekeningen. Het onderhoud mag alleen door erkende installateurs en op regelmatige tijdstippen plaatsvinden om te worden geregistreerd. Alleen op deze manier zullen schadeverzekeraars en u de zekerheid hebben dat de installatie werkt. In Nederland en België installeert en onderhoudt T&B alle installaties zelf.

Organisatie
T&B is ruim 30 jaar (1994) gespecialiseerd in vonkendetectie en blussystemen. Het is haar core business. Na het produceren en wereldwijd installeren van 30.000 systemen weet dit bedrijf als geen ander waar het over gaat. T&B produceert en ontwikkelt zelfstandig alle systemen in Duitsland met volledige aandacht op kwaliteit en doet de term ‘Made in Germany’ eer aan. Witlox Brandveiligheid is ruim 25 jaar actief in brandveiligheid. Het bedrijf heeft ruime ervaring met installatie van brandpreventie systemen en gaat met T&B haar activiteiten aanzienlijk uitbreiden. Omdat T&B hiermee als enige een volledig eigen organisatie heeft in de BeNeLux is het zeker dat de juiste specialisten productiebedrijven een deskundige manier van dienst zijn.
Voor meer informatie:
T&B Nederland: 085 – 8772174 of witlox@tbelectronic.nl www.tbelectronic.nl