Vroeg of laat; een Brandveiligheidsadviseur

Als ondernemer en vastgoedbeheerder wil je een gebouw dat aan je wensen voldoet. Het moet functioneel zijn, goed te gebruiken of te verhuren en als het kan, er ook nog een beetje leuk uitzien. Natuurlijk let je ook op de locatie en de staat van dit gebouw. Je verdiept je er in want je mooie gebouw is een visitekaartje of een goede belegging. Maar hoe het staat met de wettelijke eisen over brandveiligheid van een pand is iets waar je misschien bewust of onbewust helemaal niet mee bezig bent. Ook niet hoe het is gesteld met de brandveiligheid van het gebouw.

Beveiligingsadviseur WitloxBij het ontwerp of bij de verkoop of aankoop van een gebouw moet je juist al in het begin aan tafel zitten met een brandpreventiedeskundige. Daarmee bespaar je je later namelijk een hoop kosten én kopzorgen. Een adviseur kan tijdens het ontwerp namelijk helpen het gebouw zó te ontwerpen dat de brandbeveiliging optimaal is en dat je bedrijfsprocessen niet of nauwelijks verstoord worden door brandveiligheidseisen waarvan je het bestaan niet kent.
Wat te denken van een gebouw waar ineens deurdrangers op de deuren moeten, of een logistiek proces dat onderbroken wordt door een verplichte brandscheiding? Of het probleem van een bijna onmogelijk te installeren sprinklerinstallatie door een onhandig ontwerp, of een schacht die achteraf gecorrigeerd moet worden op brandwerendheid? Zaken waar je aan het begin van het bouwproces nog aan kunt denken en die te optimaliseren zijn naar wensen én wet.

Waarom gaat het vaak fout?

  • Veel gebouweigenaren zijn zich niet bewust van de verantwoordelijkheid die ze hebben inzake brandveiligheid.
  • De wet en regelgeving is vaak onbekend voor hen of hun architecten. Ze geven de regie van het bouwproces uit handen aan een aannemer, maar die heeft vaak ook geen deskundigheid in huis over brandpreventie. Gezien voorstaande is er geen samenhang in maatregelen en is de som van de maatregelen minder dan je zou denken, integendeel. Het corrigeren ervan kost veel inspanning en geld terwijl het resultaat dan vaak marginaal voldoet aan de wensen en eisen.
    Wij adviseren vaak vooraf, tijdens en na het (ver)bouwen. Helaas assisteren wij ook regelmatig bij (dreigende) gebouwsluitingen door bevoegd gezag en achteraf bij aansprakelijkheid van bouwfouten. Dit zijn vaak lastige onderhandelingen met aannemers en onder-, onder-, onderaannemers.

Contact

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen wij snel contact met u op om uw wensen door te nemen.

    Op het moment dat een gebouwbeheerder of eigenaar ons moét bellen vanwege een probleem met bijvoorbeeld het bevoegd gezag; de gemeente, haar adviseur of de brandweer zijn de poppen al aan het dansen. Dan kost het, energie en heel veel extra geld. Door het tijdig inschakelen van de juiste adviseur heb en houd je (nacht)rust.