Vonkenblusinstallaties

Vonkendetectie is een blussysteem dat brand en explosies in installaties kan voorkomen.

In productieprocessen waar stof of poeder wordt afgezogen / getransporteerd kan een atmosfeer ontstaan waar de drie elementen die nodig zijn voor het ontstaan van brand of stofexplosie samenkomen; voldoende zuurstof, brandstof en hitte.

In leidingen, filters, silo’s, shredders, persen, transportsystemen, ventilatoren et cetera, kan een vonk  in combinatie met de juiste hoeveelheid zuurstof en brandstof zoals bijvoorbeeld zaagsel, poeder of slijpsel een brand of zelfs een explosie veroorzaken. Voor deze processen leveren wij vonkendetectie en vonkenblusinstallaties.

Het principe van een vonkenblusinstallatie is relatief eenvoudig:

 1. een melder detecteert een vonk, deze geeft dat door aan een
 2. centrale, die een fractie van een seconde een signaal geeft aan een
 3. bluskop (spinklerkop), die verderop in het proces de vonk direct koelt met water

Industrieën die vooral risico’s lopen voor stofexplosies zijn

 • Spaanplaatindustrie
 • Vezelplatenindustrie
 • Suikerindustrie
 • Textielindustrie
 • Houtverwerkende industrie
 • Koffiebranderijen
 • Cacao verwerkende industrie
 • Recyclingindustrie

In de processen die in deze industrieën plaatsvinden kunnen in afgesloten ruimten zoals genoemd vonken binnenkomen of ontstaan. Heb je  al eens stilgestaan bij wat er gebeurt als je aan het zagen bent en de zaag tegen een schroef in het hout stoot waarbij de stof (en vonk) voor goede arbeidsomstandigheden wordt afgezogen naar een silo? De kans op een brand- of stofexplosie is dan serieus aanwezig. Vonken kunnen ook ontstaan wanneer bijvoorbeeld een ventilator niet helemaal goed is afgesteld en vonken slaat tegen de behuizing of bij transportsystemen die ‘aanlopen’.

Een vonkenblussysteem kan de mogelijkheid dat een vonk een brand of explosie veroorzaakt voorkomen. Het is daarmee een brand- en explosie preventiesysteem dat zich heel snel terugverdiend. Geen slachtoffers, geen productiestop, geen leverproblemen, geen klanten die op hun producten moeten wachten en weglopen naar je concurrent.

Witlox Brandveiligheid is vertegenwoordiger van het Duitse T&B Electronic, producent van vonkenblusinstallaties. Wij doen dat niet als tussenpersoon maar direct namens T&B. Wij leggen slechts contacten en bespreken uw wensen, het ontwerpen, calculeren, leveren en installeren gebeurt door hen. Je doet dus rechtstreeks zaken met de producent. Neem voor meer informatie contact met ons op.