Brandveiligheid is preventie (brand voorkomen) en als dit niet lukt het effect er van te minimaliseren. Er komen steeds vaker batterijen (accu’s) in gebouwen, denk niet alleen aan mobiele telefoon, maar nadrukkelijk ook aan scootmobielen, apparaten (bij bedden) en hoverboards.

Het niet in huis of in je (zorg)gebouw halen van dit soort zaken is de beste preventie. Mocht dit nu wel noodzakelijk zijn dan heeft veiligheidsregio Haaglanden over scootmobielen, mede in overleg met Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), een publicatie gemaakt die we je op verzoek kunnen mailen.

We krijgen ook regelmatig de vraag hoe je eventuele branden met batterijen moet blussen. Een terechte vraag waarop tot op dit moment (Q3 2018) nog geen goed onderzoek over bekend is. Meerdere partijen beweren het correcte blusmiddel te hebben maar dat is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Gevraagd aan IFV wat zij er van denken: “De kern van het handelingsperspectief zit er in om preventief of repressief uitbreiding van de brand (afhankelijk van het stadium van de brand) naar nog niet branden cellen, of andere accu’s of het object waar de accu in geplaatst is, te voorkomen. Er zijn wel wat blusmiddelen op de markt (waar nog weinig ervaring mee is opgedaan), maar veel water is nog steeds het beste handelingsperspectief.

Dit laatste, veel water, kan worden uitgelegd als: koel zoveel mogelijk.